Do prevádzky uviedli druhý profil úseku diaľnice D1 Studenec-Jablonov

14.12.2012 Levoča

Studenec 14. decembra (TASR) – Vodiči spolu s vedením Národnej diaľničnej spoločností (NDS) a Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR, dnes symbolicky prestrihli pásku na druhom profile diaľnice D1 medzi obcami Jablonov a Studenec. Výstavba trvala 24 mesiacov a náklady sa vyšplhali na viac ako 34,2 milióna eur.

"Dnešný deň je pre Prešovský kraj a pre tento región veľmi dôležitý. Je to veľmi dôležitý úsek na trase diaľnice medzi Bratislavou a Košicami smerom na ukrajinskú hranicu. Práve rozvojom cestnej infraštruktúry v tomto regióne prispejeme k tomu, aby sa rozvíjal z hľadiska investorov a cestovného ruchu. Keď nie sú cesty, nie je možné počítať s ekonomickým rozvojom regiónu,“ konštatoval štátny tajomník MDVaRR SR František Palko.

Stavba bola financovaná zo Štátneho rozpočtu SR a realizovalo ju združenie firiem Doprastav, a. s., Inžinierske stavby, a. s. a Váhostav-SK, a. s. Líniová dĺžka stavby je pritom 5,2 kilometra, nachádzajú sa tu štyri mostné objekty. Cesta je súčasťou základného diaľničného ťahu D1, po dobudovaní bude predmetný úsek súčasťou európskej cesty E50, ktorý prechádza z Francúzska cez Nemecko, Českú republiku, Slovensko, Ukrajinu a Rumunsko ďalej na juh.

Rozvoj cestnej infraštruktúry na Spiši bude pokračovať
Na Spiši je momentálne rozostavaný aj ďalší úsek D1, konkrétne Jánovce – Jablonov. Práce však zabrzdilo nešťastie na diaľničnom moste pri Kurimanoch. Momentálne prebieha vyšetrovanie, a tak podľa štátneho tajomníka Palka nie je jasné, kedy sa bude pokračovať vo výstavbe mosta. Vyšetrovanie je nezávislé z hľadiska vecného i časového.

"V súčasnosti finalizujeme program výstavby diaľnic a rýchlostných ciest, o ktorom bude rokovať vláda, a aj tento úsek z Janoviec patrí medzi tie, ktoré budú jasne popísané v tomto programe. V tejto chvíli prebieha medzirezortné pripomienkové konanie,“ dodal Palko. Uistil však, že región Spiša a celého východného Slovenska je veľmi dôležitým ťažiskom programu rozvoja cestnej infraštruktúry.
 

Vyberte región